Publikovaný 07/07/2016
Chcete si kúpiť zmäkčovač vody, ale najprv musíte získať spoľahlivé informácie o tvrdej a mäkkej vode? Čítali ste znovu a znovu protichodné informácie a neviete, čo je pravda? Nasledujúci článok potvrdzuje fakty a vyvracia najčastejšie opakované mýty o zmäkčovač vody a samotnej vode.
Ale nielen. V budove s viacerými rodinami možno tiež namontovať zmäkčovač. Podmienkou je, že zariadenie je inštalované na prípojku studenej vody.
Opatrnosť by mali zachovať tých, ktorí užívajú diétu bez soli. Zmäkčovaním každého 1 ° dH tvrdosti vody pridáte asi 8,2 mg sodíka na 1 liter vody. Ľudia, ktorí užívajú diétu bez soli, by mali vziať do úvahy túto skutočnosť pri výpočte denného príjmu soli. Pri vypití 3 litrov zmäkčenej vody denne konzumujete 344,4 mg sodíka, čo zodpovedá približne 0,87 g soli. Ide o množstvo soli obsiahnuté v 1 krajci bieleho chleba.
Obsah sodíka v zmäkčenej vode sa zvyšuje, zatiaľ čo koncentrácia chloridu zostáva nezmenená. Slaná chuť je spôsobená len kombináciou sodíka a chloridu. Neprodukujeme ďalší chlorid, preto zmäkčená voda nie je slaná!
Počas regenerácie, ktorá trvá 1-2 hodiny a zvyčajne sa vykonáva v dobe nižšej spotreby vody, napríklad v noci, je k dispozícii voda, ale nie upravená.
Regenerácia zahŕňa preplach lôžka soľankou, čo je zmes vody a soli. Automaticky sa spúšťa v zmäkčovači každých niekoľko dní, v závislosti od tvrdosti a spotrebe vody. Životnosť živice môže byť až desať rokov.
Predpokladá sa, že voda z vodovodu je voda, ktorá vyhovuje normám pre pitnú vodu. Je už upravená. Môže sa jednať o tvrdú vodu, ktorá spôsobuje množstvo usadenín na batériách, toaletách a inštaláciách.
Usadeniny znižujú účinnosť kotla a proces vykurovania ústredného kúrenia a teplej úžitkovej vody. Vápenec s hrúbkou 1 mm na povrchu výmenníka znižuje jeho účinnosť o cca. 10%, čím sa zvyšuje spotreba vynaloženej energie o podobné množstvo. Odhaduje sa, že nárast prevádzkových nákladov na vykurovanie v dôsledku tvorby vodného kameňa je v priemere približne 20%.
Naopak. Kvalitné zmäkčovače vďaka technologickým inováciám sú jednoduchšie na použitie a prevádzku. Pracujú v automatickom režime a nevyžadujú zásah užívateľa, okrem pravidelného pridávanie tabliet soli. Vybrané zmäkčovače, so zabudovaným WiFi, upozorňujú užívateľa napr. Na potrebu doplnenia soli.
Zmäkčenie vody je úplne odlišný proces ako demineralizácia vody, kde je voda zbavená všetkých minerálov a látok rozpustených v nej. Pri zmäkčovaní na báze iontovýmeny sa vápnik a horčík, ktoré zodpovedajú za tvrdosť vody, vymieňajú za katióny sodíka. Iné chemické zloženie vody sa nezmení.
Celú rodinu zmäkčovačov ECOWATER môžete vidieť TU.